JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk kraftkonsult lägger kraft på Europa

I en egen monter på den stora kraftmässan PCIM i Nürnberg i maj hittade jag EK Power Solutions – Danderydsföretaget som är specialist på att konstruera robust kraftelektronik. Härifrån ska företaget ta avstamp ut i Europa, och ytterligare tillväxt. Efter första dagen hade företaget lyckats knyta till sig åtta nya riktigt bra leads.

– Hittills har det varit klart över förväntan. Superbra, säger Vidar Wernöe, vd på EK Power Solutions när vi träffas på mässgolvet en bit in på andra mässdagen.

PCIM är världens största årliga mässa och konferens med fokus på kraftelektronik. I år samlade den över 500 utställare från ett 30-tal länder mellan den 7:e och 9:e maj – ett av företagen var den svenska kraftspecialisten EK Power Solutions, som ställde ut för allra första gången.

– Det som drev oss hit är att vi vill växa. Vi har redan en stark ställning på hemmamarknaden och för att växa ytterligare måste vi göra större ringar på vattnet, säger Vidar Wernöe.

Till skillnad från andra konsultbolag som levererar tjänster inom många områden vill EK Power förbli ett snabbfotad design-hus med spetskompetens inom konstruktion av kraftelektronik, strömförsörjning, motorstyrning, batteriladdning och mönsterkortslayout.

Under det senaste året har företaget vuxit till 25 anställda, varav 15 jobbar med kraftkonstruktion och 6–7 konstruktörer mönsterkortslayouter. Ambitionen är att växa ytterligare för att på sju års sikt dubbla omsättningen till 50 miljoner.

För att nå dit planerar EK Power att utveckla sin strategi. Kunderna har tidigare fått alla konstruktionsunderlag och därefter tillverkat i egen regi. Framöver kommer EK Power även att kunna erbjuda mer kompletta lösningar – så kallad box-build – som innebär att de tar ett helhetsansvar för leverans, support och garantiåtaganden.

– Vissa av våra kunder vill inte hålla på med tillverkning. De vill att vi levererar en färdig produkt. Vi har några sådana åtaganden idag, och vi siktar på fler.

Ytterligare en strategi är att utveckla mjukvarusidan.

Tidigare har EK Power samarbetat med externa konsultbolag för mjukvaruutveckling. I takt med produkternas ökade mjukvaruinnehåll och industrins starkt ökade behov av elmotorstyrning har företaget byggt upp intern mjukvarukompetens.

– Förra året anställde vi vår första mjukvarukonstruktör, och nu är vi på väg att ta in fler. Vi söker individer som kan reglerteknik och elmotorstyrning.

Till detta kommer strategin ”Go-Europe”, som Vidar Wernöe kallar det. I Finland, Norge och Danmark har EK Power redan kunder – nu står bland annat Tyskland på tur.

Man konstaterar att de leads som skördats under den första mässdagen gav stor spridning över nationsgränser. Här ingick flera tyska, men också ett kinesiskt, italienskt, finskt, norskt och faktiskt även ett svenskt bolag.

– Generellt kan jag säga att det saknas duktiga kraftkonstruktörer. Behovet är högre än tillgången, det märks tydligt. Vi har fått besök av representanter från England, Italien, USA, ja massor av olika länder, konstaterar Vidar Wernöe, och tillägger:

– På den här mässan möter vi verkligen både stora och mindre företag som letar efter kraftelektronikkompetens. Flera har tydliga behov av det vi kan erbjuda.

En märkbar trend på årets PCIM var att halvledartillverkare verkligen har, och kan sälja, kiselkarbidkomponenter, både dioder och MOSFET:ar.

I sin monter passade EK Power på att visa resultat från ett eget SiC-projekt, finansierat av Vinnova och Energimyndigheten. Resultatet blev att med kiselkarbid minskade effektförlusterna med 60 procent i ett elmotorsystem jämfört med traditionella IGBT:er.

– Först tycker många att det är jätteintressant när vi kan visa på de minskade förlusterna. Sen kommer oftast frågan ”Men hur är det med EMC”?

– Då är det otroligt roligt att kunna visa att man kan uppnå samma EMC-resultat som tidigare. Det gör alla lite lugnare.

Många tycker just att EMC är besvärligt, vilket öppnat för EK Power att göra lite extra reklam ”EMC-problem.nu”. Den skapades för alla med akuta EMC-problem, men också alla som behöver hjälp att göra rätt från början.

– Sajten är tyvärr enbart på svenska idag, men jag går och väntar på .now-domänen för en framtida EMC-tjänst på engelska, skrattar Vidar Wernöe.

På frågan om det är dags att öppna ett kontor även i Tyskland avslöjar Vidar Wernöe att han faktiskt fick just den frågan dagen innan.

– Tysklands motsvarighet till Business Sweden var här och sa att de kan hjälpa oss med allt om vi vill etablera oss här. De erbjöd sig att sätta upp ett kontor kostnadsfritt.

Tydligt är att det i Tyskland jobbas hårt med att stärka den tyska industrin. Och här skriker industrin efter kompetens inom kraftområdet, speciellt eftersom elektrifieringen i Tyskland närmast skenar.

– Sammantaget har PCIM överträffat våra förväntningar. Troligen återkommer vi nästa år.

Nästa år krockar PCIM med den svenska elektronikmässan SEE i Stockholm i maj. Vi får se om och var vi träffas då.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)