JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fetsjöapatiten kan ge hållbara jordartsmetaller

Gruvbolaget Eurobattery ska hämta mineralen apatit från Fetsjön i Dorotea och undersöka om det går att utvinna sällsynta jordartsmetaller från den på ett hållbart sätt. Uppsala universitet och universitetet i Krakow är partners.

Förhoppningen är att hitta en utvinningsmetod som inte ger oönskade biprodukter. 

Flera svenska fyndigheter för sällsynta jordartsmetaller ingår i studien utöver Fetsjön i Västerbotten, som är en av Eurobattery Minerals fyndigheter. Där kommer forskarna att bedriva fältstudier som i förlängningen leder till laboratoriestudier av materialet. Därefter ska det enligt planen förhoppningsvis göras fullskaliga tester.

Ansvariga för forskningsprojektet är Jaroslaw Majka som är professor vid institutionen för geovetenskap vid Uppsala Universitet och Maciej Manecki, professor vid AGH University of Science & Technology i Krakow. 

Jaroslaw Majka

– Den apatit som finns i skifferlagren i Fetsjön visar på goda egenskaper för utvinning av sällsynta jordartsmetaller och vi ser fram mot att genomföra ytterligare tester och analyser, säger Jaroslaw Majka.

Gruv- och prospekteringsbolaget Eurobattery Minerals har som vision att Europa ska bli självförsörjande på etiska batterimineraler som nickel, kobolt, koppar och sällsynta jordartsmetaller – det vill säga att mineralerna ska brytas här.

Roberto García Martínez

– Inte minst är det viktigt för att minska beroendet av råvaror från länder där produktionen omges av etiska frågetecken, skriver vd Roberto García Martínez i en debattartikel.

Han har 25 års erfarenhet från internationell gruvdrift och hävdar att det finns stora miljöproblem vid brytning av sällsynta jordartsmetaller i Kina.

– Om elektrifieringen av fordonsindustrin ska bli verklighet måste vi skapa förutsättningar för att de metaller som ingår i batterierna bryts på ett etiskt och miljömässigt sätt, med full spårbarhet i hela produktionskedjan. 

Eurobattery Minerals har en bearbetningskoncession (gruvlicens) och åtta undersökningstillstånd för prospektering. Huvudkontoret ligger i Stockholm och bolaget är främst intresserat av norra Sverige och Spanien.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)