JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljoner till vätgassensor för bränslecellssystem

En vätgassensor som ökar säkerheten och optimerar driften av bränsleceller är vad Powercell, Insplorion och Chalmers ska utveckla tillsammans. Energimyndigheten finansierar projektet med 3,8 miljoner kronor.

I våras kom nyheten: Chalmersforskare har utvecklat världens första sensorchip för vätgas som når de krav som ställs för att få användas i vätgasbilar (länk).

Det är Chalmers optiska sensor som nu blir en hörnsten i det aktuella projektet ”Nano-Plasmonisk ultrasnabb H2-sensor för en säker väteekonomi” som Energimyndigheten finansierar. Förutom Chalmers sensorchip bidrar Insplorion med sin sensorplattform och Powercell med sin kompetens inom bränslecellsteknik.

Projektets mål är att ta fram en vätgassensor som gör att omställningen till vätgas som alternativ till fossil energi kan gå snabbare. Det som skiljer denna sensor från de som finns på marknaden är den mycket snabba responstiden, vilket är en viktig detalj både för sensorer som ska fungera i säkerhetstillämpningar och för att optimera bränsleceller.

Planen är att projekt ska dra igång i januari 2020 och pågå i två år.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)