JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny lag till årsskiftet ska skydda 5G-nätet

Säkerhetskraven för trådlösa nät i Sverige skärps vid årsskiftet. Då träder den nya lag i kraft som ska skydda det svenska 5G-nätet. Anders Ygeman, ansvarig minister, kommenterar beslutet i en intervju med SVT.

– Det här är en generell lagstiftning för att höja Sveriges generella säkerhet. Men det är klart att hela internationella debatten kring mobilsäkerhet och 5G-säkerhet påverkar debatten i Sverige, säger Anders Ygeman, i intervjun med SVT.

Som digitaliseringsminister har han haft frågan på sitt bord sedan i början på året, då en utredning presenterades.

I praktiken innebär den nya lagen, som antogs av riksdagen i förra veckan, att reglerna för vilka aktörer som släpps in i det svenska trådlösa nätet blir hårdare. På torsdag utfärdar regeringen lagen, som sedan träder i kraft vid årsskiftet.

Genom de nya bestämmelserna får Säpo och Försvarsmakten möjlighet att överklaga tillstånd som redan getts till teleoperatörer, om det föreligger en risk för Sveriges säkerhet. Riksdagen anser också att Post- och telestyrelsen (PTS) i framtiden ska samråda om tillstånd med Säpo och Försvarsmakten.

– Det rör då hot mot Sveriges säkerhet – det kan vara mjukvara eller en fysisk komponent. Det kan vara en leverantör eller en operatör som kan utgöra ett hot mot Sveriges säkerhet, och som om de är del av Sveriges nät kan uteslutas, säger Anders Ygeman, i SVT-intervjun.

Den nya lagen har gjort att auktionerna av de svenska 5G-licenser – som skulle ha hållits under det första kvartalet 2020 – har blivit uppskjutna (länk). Dock tror PTS, som håller i auktionerna, inte att detta kommer att försena utrullningen av 5G i Sverige.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)